Thursday, May 01, 2008

五天精華遊之第二天上半場

在香港上班的日子,早上七點通常我還在準備出門,但這天,我已經身處電車上。這一刻,跟我一樣靈魂還在睡夢中的相信大有人在。



松本經岡谷來到伊那北,然後再轉乘公車,花了兩個多小時終於到達長野県伊那市的高遠城



高遠城建於 1547 年,除了是日本 100 名城之一,也入選賞櫻名所 100 選。每年櫻花季節,高遠城 1,500 棵櫻花樹同時綻放,漫天遍野盡是一片淡紅,襯托着背後積滿殘雪的山峰,剎是美麗,難怪這裏有“天下第一櫻”的美譽。這個周末,由四方八面湧過來的人潮就令這裏的交通非常擠塞。



出發前幾天,知道高遠城址公園的櫻花已經盛開,害我擔心我們來的時候櫻花會不會已經全部散落,要不要另找地方去。幸好我的擔心有點多餘,因為還沒有走進高遠城址公園,外面的三の丸和進德館的櫻花已美得叫人發呆。



我們十分幸運,昨天還是灰灰暗暗,現在卻碰上了大晴天。在藍天白雲下,櫻花的美態份外突出。



這天的早餐是前一晚在旅館旁的 mister donut 買的甜甜圈。



付過 500 円入園料,就走進入園人數已超過七百萬人次的高遠城址公園。舉目所見,除了漫天櫻花之外,就是密密麻麻的賞櫻人潮。如果有預備膠蓆,我想我們也會跟大家坐在地上一面吃着團子一面賞櫻。



幸好我們算是早來,越接近中午,前來賞櫻的人越來越多。不過,高遠城址公園的熱門取景地點櫻雲橋、白兔橋和太鼓櫓等,整天遊人都是絡繹不絕。




為了遷就隨後每程車的班次,同時又不想太晚才抵達今晚投宿的旅館,我們只可以在高遠城逗留兩個多小時。離開前,怎樣也要一嘗櫻花雪糕的味道。



回到松本,先到觀光案內所請職員替我們打電話預約兩天後到上諏訪摘草莓,然後到連接車站的商場 MI DO RI 裏面的杵屋吃了一頓遲來的午餐。之後,又要再一次離開松本。

20 comments:

歐巴桑 said...

哇!真是美得叫人窒息!

Ellen said...

櫻花樹下吃櫻花雪糕~~~~抄我!

lau2tang said...

成個禮拜無update,我剛剛想入屋打掃,點知,唔知發生乜事,竟然入唔到屋!!

Jason said...

好靚的櫻花!

那個mister donut 的袋好cute呀 ^^

Wendy said...

嘩, 咁好天, 好羨慕呀!

始終覺得櫻花在藍天襯托下是最美的.

紅米奇 said...

睇緊你個遊記架, 唔會爛尾"過可"
d櫻花好靚, 又夠粉紅

supageti said...

終於 resize 左 d 相喇,mister donut 隔離果兩袋係咩東東?

largeheadboy said...

歐巴桑︰第一次見到咁密集嘅櫻花,真係好感動。不過之前睇完紅葉,發覺我都係鐘意紅葉多啲,色彩來很更豐富更有層次。當然,今次行程比較趕急,都好有影響。

ellen︰嘿,咁講法我都算係跟你過去賞櫻啊!^t^
櫻花雪糕啲味其實好似啲梅咁~~

劉鄧︰唔好搵藉口喎,我入到你屋企喎,只不過成屋塵囉!

jason︰mister donut 乜嘢都好 cute 啊!我今次仲儲夠分換咗兩隻碟仔返嚟!

wendy︰我地真係好好運,到埗時好天到不得了,只不過後來又轉陰咗啲,不過都好滿意了。之前睇天氣報告仲話朝早會落雨添呀!

紅米奇︰呢個唔會爛啩?(其實我開始寫每一個嘅時候都冇諗過會爛架)
我都有追開你喺 ec2 嘅遊記架!^o^

largeheadboy said...

意粉︰之前懶吖嘛!不過四合一啲相resize完每張好似細過頭,睇得唔係太清楚,可能要改大返一啲……
嗰兩個袋唔係隨身帶的袋囉,裏面裝咗呢晚要換嘅衫同埋下一日上雪の大谷的毛衣啊!

Wendy said...

我同朋友跟你一樣, 都係覺得紅葉較吸引, 始終色彩來得豐富好多.

largeheadboy said...

wendy︰紅葉的確係變化多啲,當然櫻花都很美麗,尤其是看着花瓣被風吹下來,像雨像雪一樣,呢個影像好深刻。

rempei said...

真係靚到庳!正!

好多人賞櫻~~佢地唔駛做?

roy said...

天下第一櫻+超多遊人,勁震撼~

largeheadboy said...

rempei︰呢日禮拜六,人多都算正常啊!不過我諗就算平日都係咁多人。唔駛做?今日香港夠有十幾萬人上街,佢地都唔駛做?^o^

roy︰人真的很多啊!櫻雲橋人多到行唔到咁濟。不過人多又熱鬧啲,正如你所講,更加震撼。

Wendy said...

飄雪景象今個旅程有幸見到了幾次, 真的好美, 可惜自己反應不夠敏捷, 無法將那一刻用相機留住.

小妹 said...

真好彩, 櫻花等埋你至落呀!
mister donut果兩隻碟我都有出一分力架!

小彭 said...

嘩~ 靚呀!
不過好多人啊!

largeheadboy said...

wendy︰突然一陣風吹過,花瓣徐徐散下,通常呢一刻我都係掛住望,醒唔起攞出相機來。不過就算記得,我都係補捉咁美麗唔呢一刻。其實讓花瓣落在頭上也好好 feel 啊!

小妹︰都係呀!我地真係好好運,見到咁美麗的畫面。
哈哈!仲有今次撞正佢地只限定幾日的雙倍積分,我至換到咋!

小彭︰人多賞櫻的氣氛也濃厚些,我都唔係咁介意,反而因為人太多塞了一陣車,差點趕不及回松本的電車。

娜娜 said...

櫻花同我真係有緣無份 ... 從來都未被感動過 ......

不過有得去都係會再去嘅!

largeheadboy said...

娜娜︰在櫻花不斷散落的路上走好有 feel 架,當然唔好好似我咁逼人就得架喇!