Monday, May 26, 2008

五天精華遊之第三天下半場

從黑部平往大觀峰的纜車有空中展望台之稱,因為你能夠 360 度飽覽車廂外的風光。不過這天遊人實在太多,我們被擠進應該快要超載的纜車的中間,什麼都看不見。



在大觀峰再轉乘無軌巴士,很快就到達最接近星星的車站室堂,也就是雪の大谷的開催場地。位於海拔 2,450 米的室堂駅是全日本最高的車站,從暗黑的車站步出外面白茫茫的世界,即使有太陽眼鏡,眼睛仍要適應好一陣子。



室堂駅外面停放了一部叫做熊太郎的剷雪車,就是全靠熊太郎的功勞,我們才可以每年都欣賞到雪の大谷的雄偉。



雪地上陽光來得特別猛烈,即使戴上太陽眼鏡,很多時候還是看不見相機的屏幕,所以不得不用手來遮擋陽光,結果很多照片都有怪手出現。



這天是立山黑部四月十七日全線開通後的第三天,也是首個周末,可以想像遊客數目之多。除了本地遊客之外,還有很多的是來自台灣,你不難看到雪牆上刻有不少熟悉的中文字。當然,在雪牆上留下字句的,還有我們。



觀光客之外,這裏還有不少專程來滑雪的人。在白茫茫的雪山上,你不時會看到豆一般的人一步一步往山頂處爬,以及他們留下來長長的足跡。我在想,要是不小心滑倒滾到山下去豈不是大件事?



今年的雪牆高達 16 米,跟過去幾年的高度差不多。雖然這裏氣溫只有三兩度,但在陽光下就完全不覺得冷。



雪の大谷遊人如鯽,除非你把相機的角度微微向上,否則要在拍一張沒有人的照片實在很難。不過就在電光火石之間,前面忽然一個人都沒有,再加上我們用身軀擋着後上的遊人,就成功拍下這張只有天與地的照片,也就是現在版頭所用的照片。



不知道埋藏在積雪下面的土地在夏天是什麼的模樣?有天,我一定要實實在在踏足這片土地上。




回到室堂駅,看到不少人就坐在地上一面曬太陽一面吃便當。好,讓我們也拿出預先準備好的便當,就是昨天在松本買的 mister donut 甜甜圈。



看看手表,還沒有到中午,我們就決定到仍然被冰封的弥陀ヶ原看雲海去。

20 comments:

歐巴桑 said...

隻手遮天!!??

maymay said...

好叻呀~冇人嘅雪之大谷都影到!

置身其中一定好興奮!

Wendy said...

我也發覺陽光太厲害時根本看不見屏幕, 初時我也以為應該用手遮著屏幕上方來看, 但效果不算好好, 後來才發現用手擋在額際更實用.

largeheadboy said...

歐巴桑︰隻手遮天?我都想呀!^m^

maymay︰我都覺得幾叻架!hehe!不過之後搭車落弥陀ヶ原,原來仲有中把機會拍無人的
雪の大谷。
雪の大谷真係好勁,你就下年去喇!^f^

wendy︰放喺額頭呀?下次有機會試下先!
係喇,所以影相的時候真係有啲靠估,之後睇返至知影咗乜。
我又覺得有啲人可以唔戴太陽眼鏡好叻,會盲架!

光.軍 said...

你有無在"白o雪o雪"的雪上留下"到此一遊"o既雪印呀?

naruto said...

最震撼係個雲海喎

largeheadboy said...

光.軍︰“到此一遊”呢幾個字就冇呀,筆畫太多吖嘛!^o^

naruto︰係呀,在茫茫白雪前面再有一大片雲海,場面的確好震撼,搞不清楚還以為雲海都係白雪。

roy said...

日本人有佢果套,整到架剷雪車都好有人性咁~

largeheadboy said...

roy︰又係啊呵!如果唔係我諗都冇咁多人專登同佢影相!

rempei said...

確實係一個好特別的旅遊地點!

largeheadboy said...

rempei︰呢度唔止春天啊,夏天同埋秋天都好靚,呢度絕對可以再嚟過架!你都考慮下喇!

rempei said...

見您講到咁正,搞到我都心思思~~~

你話如果連埋名古屋、大阪、神戶、姬路、城崎溫泉再加埋廣島的話,會唔會順路丫嗱?

largeheadboy said...

好似唔係好順路喎!城崎溫泉上咗去上面,神戶、姬路就在下面,同埋廣島再遠啲喎。除非你好多時間就唔同。
不過黑部水壩在六月廿六號開始放水,好壯觀咁喎!
名古屋入大阪走吖~~

lau2tang said...

順路!乜唔順路唧!?
我會咁行,名古屋→妻籠、馬籠、諏訪→大町→黑部→富山、五箇山、金沢→京都、天橋立→城崎→姬路→廣島→名古屋

rempei said...

以上行程我諗要分2次旅程至去得哂 (除非可以放半個月假就唔同!),而且尾站我會選擇福岡!

largeheadboy said...

嘩,劉鄧真係好厲害呀!
rempei,咁就去兩次喇!^t^

joeyee said...

天好藍雪好白! 好靚!
交通費好貴啊!

largeheadboy said...

joeyee︰交通費的確係幾貴啊,不過我覺得都可以接受嘅,尤其係這次機票價錢算是很便宜,當幫補下咁喇!^t^

貝拉 said...

終於看到這個遊記了,這個行程我一定要走一次, 好壯觀啊 ^^

largeheadboy said...

呢度真係好值得去呀!就算就唔啱開山,夏天同秋天都好靚架!