Sunday, June 10, 2007

雨天的早餐

經過一夜狂風暴雨,這天醒來預備了一頓豐富的早餐。果醬麵包、草莓和奇異果、雜莓乳酪,全部都是我的心頭好。



希望風雨過後,晴天就在前面。

19 comments:

Wordy said...

借問聲,隻杯係你……定你個仔架?大可愛!

小妹 said...

Qoo仔咁可愛都好襯大頭仔o丫.

supageti said...

今朝咁大雨,如果有人整早餐我食就幸福死囉 ~ ^o^

大頭仔 said...

wordy︰黃色檸檬 Qoo 是我自己架,另一隻綠色提子先至係我個仔架!^o^

小妹︰又畀人讚可愛添,臉紅了!Qoo Qoo 杯是幾年前在哈迪斯吃了很多個甜狗餐好辛苦咁換返嚟架!

意粉︰幸福,有時要靠自己雙手爭取架 ^t^

maymay said...

你的早餐跟我的差不多呢,祗是士多啤梨換了蘋果,乳酪換了咖啡。

supageti said...

即係要自己整早餐牙?哈哈!

大頭仔 said...

maymay︰家裏沒有珈琲機,不能嘆返杯啊!呢期禮拜多數也是吃麵包、乳酪做早餐,好似好健康!^t^

意粉︰親手弄早餐吃不是件很幸福的事嗎?雖然“橋”埋雙手都有得食可能仲幸福!^p^

supageti said...

意粉幾十年黎煮早餐既次數可能十隻手指數得晒。早餐對我好重要,要好豐富又要多元化,麵包乳酪絕對滿足唔到我,最簡單都要 ham & egg w/toast 或者餐蛋麵 + 香濃奶茶,有碗靚粥 + 滑滑腸粉仲正,一早起身點可以攪到自己油淋淋,所以都係出街食罷啦。

大頭仔 said...

意粉︰有一段時期我都會學人整英式早餐,有蛋、番茄、磨菇、焗豆、多士之類,但功夫太多了。你說得對,一朝早煎東西吃有時真係幾麻煩。不過早餐簡簡單單甚至不吃我也沒問題。

光.軍 said...

Hi, 下次再整請預埋我一份但走奇異果(食咗會喉嚨痕)。 YummyYummi :D

maymay said...

大頭:我也沒有咖啡機,我喝的是無咖啡因即溶咖啡,購自"馬渣"。
早餐是我的生命之源,唔食嗰朝早會"囉囉孌"架!
我逢星期一至五都會在家吃埋早餐才上班,不過就冇意粉咁重量級!

大頭仔 said...

光.軍︰清淡的早餐也啱你?
係呀,奇異果有時食咗喉嚨唔太順服,但它含豐富維他命 C ,而且又好味,無所謂喇!

maymay︰係喎,記得你講過喎!我的果醬也是在“馬渣”買,話所使用的糖是公平貿易買回來的。
早餐我在公司吃,早上多數趕出門,哪有閒情吃早餐?

Ellen said...

星期日我不吃早餐呀~~ >_<

大頭仔 said...

ellen︰星期日你一定睡到午飯時候吧!周日輕輕鬆鬆頓早餐人都精神煥發 d 架!

Ellen said...

當你星期一至五,晨早5點半便起床的話,星期六及日你會不願早起~~

貝拉 said...

尋日個留言唔見左 >.<, 我都覺得個qoo杯好得意

largeheadboy said...

ellen︰你究竟有沒有瞓的?二點鐘仲未瞓?你唔係要五點半起床的嗎?

貝拉︰有咁既事?我都很寶貝我的 qoo 杯,好驚唔小心會打爛佢地 >_<

galaxy said...

我一早起身,個人未回魂,整早餐會落錯野, 想整得好睇又好食的早餐, 我怕我整得黎都已是午餐時候, 所以我週末都係出街食brunch算。

大頭仔 said...

galaxy︰我也很想找個舒適的地方嘆個 brunch 呀!有時真係出去食好過自己整。