Saturday, October 13, 2007

開爐.收爐

一項大型工作剛剛收爐,下星期可以放兩三天假輕鬆一下。

記得開爐的那一天,下班吃過飯後經過電影院,發覺剛好來得及看齣電影,看完電影大概十時半前便可以回到家,繼續追看 heroes 。時間好像配合得天衣無縫。買好戲票坐在暗黑的電影院裏,拿出電話準備把它關掉時,赫然發現兩個 missed call 和一個留言。結果半小時之後,我就回到辦公室埋頭苦幹的工作。

那天錯過了的就是這齣電影。


早兩天晚上,到了古酒家吃蟹放題,當作慶祝可以安心的吃頓晚飯吧。蟹腳可以凍吃或當火鍋料熱吃,其他配料還有蔬菜和豆腐,絕對可以填飽肚子。我們還多加 $100 ,享用飲放題。



大家飽得連一只蟹腳再吃不下之際,還出現了難得一見預訂也要個多月 jenny bakery 的另一名物鳳梨酥。



拆蟹拆得蟹肉橫飛,有些蟹肉更飛掉到相機的鏡頭上。結果現在要收爐的,估計還有這個一年多貨仔的相機。

難道這是提示我是時候要像意粉一樣買部型仔相機?

15 comments:

Ellen said...

部相機真係整唔返咩~~
比小強玩下,可能有機會好返呢~~~

supageti said...

乜 d 蟹肉仲未枯乾咩?哈哈 ~

largeheadboy said...

其實由得佢對門關唔上一樣用到嘅,但係越睇越唔順眼,可能真係要另覓新歡了!

小彭 said...

要買便買啦, 舊相機你點睇都唔會順眼架喇! ^.^

lau2tang said...

我懷疑大頭仔專登整壞部相機!
好一個破釜沈舟妙計!

largeheadboy said...

我今日真係去咗睇相機,啲 dslr 都可以喎,不過太大唔係咁方便。或者都係買過部機仔算喇!^t^

貝拉 said...

真係忙成咁, 可憐! 我年尾都會好忙, 仲係唔比攞期, 慘! 我都係意旅前換了相機 ^^

this mortal coil said...

看了 I now pronounce you...

不錯的笑片,有機會可一看

至於相機,建議不如買部 pro 少少啦。canon 的 EOS 系列好像不錯噃

小妹 said...

大頭咁型仔,都係dslr啦!
我昨天忍不住,去了Jenny訂鳳梨酥,竟然話要兩/三個月才會有!!

largeheadboy said...

貝拉︰你放完假叉足電應該又可以捱一排啊!^t^
你又有新相機,難怪啲相咁掂!

this mortal coil︰我在想買回這電影的 dvd ……
canon EOS 系列太 pro 了,我怕我舞唔掂呀!而且又放唔落褲袋。^o^

小妹︰哈哈,好開針,又畀人讚型仔(你話我幾膚淺哩!)
兩三個月咁誇張?可以用嚟聖誕送禮喎!佢地話菠蘿唔靚寧願唔做住添呀!

lau2tang said...

今日學校的Canon相機又好似你那部咁,開唔到鏡頭,後來有個亞Sir唔忿氣,用手推開個膠蓋,之後又正常番,好好笑!橫掂你都打算買過一架新的,不如你都試下,可能會整得番!

supageti said...

有無講錯?收爐咁耐都唔勤力 d 寫 blog ~~

largeheadboy said...

劉鄧︰我係開到鏡頭呀,只是有一半關不上啊,用手指“了”唔到佢呀! >_<

意粉︰人懶啊,沒有什麼心機寫新嘢啊,又唔想用部有缺陷嘅相機拍照啊……

小妹 said...

今日罐鳳梨酥到手啦,好彩未俾佢話兩三個月窒o者.

largeheadboy said...

咁快手啊!一陣就食晒味呀?